OmroepsatellietEen omroepsatelliet is de algemene benaming voor een communicatiesatelliet die gebruikt wordt voor het verzenden van omroepsignalen naar de aarde. Er zweven tientallen van deze satellieten rond de aarde in de zogenaamde geostationaire baan op zo n 35.786 kilometer vanaf zeeniveau boven de evenaar. De omlooptijd van deze baan is 23 uur en 56 minuten, exact gelijk aan die van de aarde. Een object in deze baan houdt het draaienvan de aarde om zijn as precies bij, en staan dus stil t.o.v. de aarde. Af en toe wordt de satelliet licht bijgestuurd met kleine raketjes als deze dreigt af te wijken. Dit wordt 24 uur per dag beheerd vanaf de grondstations op aarde. De ontvangstantenne op aarde kan op die manier vast opgesteld worden. Wil men meerdere satellieten van verschillende baan-posities ontvangen, dan zijn verschillende gerichte antennes vereist.
Ik heb eenTriax 78 met Multiblock op mijn dak geplaatst en mijn sat rotor verwijderd vanwege een te laag signaal op vooral de Hotbird en de Engelse HD zenders.
Dit is een vrij goedkope oplossing voor een zeer goed signaal op de 13.0, 19.2, 23.5 en 28.2Wat heb je nodig:

* Triax schotel van 78cm
* Triax Multifeed houder
* 4 ALPS single LNB’s
* Digiality DiSEqC switch 4/1
* Kabel en F-connectors
* Satelliet ontvanger

Hieronder de installatie procedure:

De eerste stap is de Astra 19.2.
De Astra 19.2 lnb zit rechts van het midden als je voor de schotel staat en deze schuif je helemaal naar links tot die tegen de Multiblockhouder in het midden drukt.Als je de Astra 19.2 op zijn best hebt zet je de schotel overal vast, want hier hoeven we niet meer aan te zitten.

De tweede stap is de Astra 23.5. ( o.a. Nederlandse HD kanalen en Regionale omroepen )
Dit is heel makkelijk, je schuift als je voor de schotel staat de lnb aan de linkerkant er op en je schuift hem net zo ver door tot dat de zwarte lnb houders van de 19.2 en de 23.5 tegen elkaar aan komen.Deze staat nu gelijk goed.
De derde stap is de 13.0 (Hotbird.)
Deze schuif je als je voor de schotel staat op de rechterkant van de rail.Pak een duimstok en schuif door tot je 5.4cm van de Astra 19.2 vandaan zit.Dit is vanaf de onderkant gemeten.
De vierde stap is de 28.2.
Deze schuif je als je voor de schotel staat op de linkerkant van de rail.Pak weer een duimstok en schuif door tot je 4.8cm van de Astra 23.5 vandaan zit.Ook dit is weer vanaf de onderkant gemeten. De laatste stap is de rail hellen.Druk nu de rail in zijn geheel rechts naar beneden als je voor de schotel staat tot die niet meer verder naar beneden gaat, de Hotbird uiterst rechts staat nu laag en de Astra 28.2 staat nu hoog, zet je rail nu goed vast.Als het goed is heb je nu overal beeld op, en anders een klein beetje finetunen.
Zet nu de lnb's vast met de schroefjes en je bent klaar.
Satelliet pagina
$alt$